Prizes

2019. évi OMÉK Díjak

Innovatív Élelmiszeripar Díj pályázati felhívás

Az innováció a versenyképesség kulcsa, az egyre élesebb piaci versenyben csak a megújulásra nyitott és arra képes vállalatok maradhatnak fent hosszú távon. A gazdasági környezet folyamatos változásának, valamint a környezeti változásoknak és a társadalom fokozódó elvárásainak kizárólag fejlesztésekkel és fejlődéssel lehet megfelelni. Mindemellett a vásárlók igényessége és tudatossága is nő, ezért megnyerésükhöz elengedhetetlen az ismert termékek megújítása vagy az új termékek piaci bevezetése.

A 79. OMÉK Élelmiszeripari Nagydíj pályázatán magyarországi gyártással rendelkező élelmiszeripari társas vállalkozások vehetnek részt olyan termékekkel, eljárással, csomagolási- vagy egyéb innovációval, amelyek az élelmiszer jellegét, előállítási technológiáját vagy csomagolását és értékesítését tekintve jelentős újdonságértékkel rendelkeznek. A pályázat célja az innovatív fejlesztések elismerése, szélesebb fogyasztói körben történő megismertetése és további vállalkozások ösztönzése.

OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj pályázati felhívás

A becslések szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ennek az árutömegnek a megtermelése, szállítása, valamint a megsemmisítése egyaránt jelentősen terheli a környezetünket. Tekintettel arra, hogy élelmiszerhulladékok az élelmiszerlánc minden szakaszában keletkeznek, a megelőzés is közös feladatunk.

A pályázat célja azonosítani és díjazni azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel az élelmiszervállalkozások a náluk keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét eredményesen tudják csökkenteni úgy, hogy ez nem rontja számottevően a termelési hatékonyságukat, gazdálkodási mutatóikat. Bár az értékesítésre nem kerülő anyagok másodlagos felhasználása (pl. biogáz, komposztálás, adományozás, állateledel) szintén fontos eszköz lehet egy vállalat fenntarthatósági célkitűzéseiben, jelen pályázati kiírás azonban kifejezetten az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzésére összpontosító tevékenységekre vonatkozik.Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA)

A Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban elismerésre (továbbiakban: HIDA) azok pályázhatnak, akik a múlt élelmiszer hagyományait felhasználva, a mai kor technológiai vívmányainak alkalmazásával vagy továbbfejlesztésével, a mai kor igényeinek megfelelő terméket állítanak elő hagyományos alapanyagból.

A pályázaton olyan hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékekkel és élelmiszerekkel lehet részt venni, amelynek gyártástechnológiája innovatív megoldást tartalmaz, és előállításának legalább egy eleme a fenntartható fejlődés érdekét szolgálja.

A pályázat célja a hagyományos és tájjellegű termékek fogyasztói ismertségének növelése és innovatív fejlesztésének elismerése a Hagyományok – Ízek - Régiók program keretében.

Pályázati felhívás

HIDA pályázati kiírás

HIDA jelentkezési lap

HIDA termékleírás minta